Sivut

lauantai 19. maaliskuuta 2016

Perustietoa kaneista #4: Kanin poikaset

v.2014, Windfall Marilyn, Sweatheart teddy ja Rainboy Benjamin

Tällä kertaa aihetta, joka ei luultavasti koske kaikkia kani-ihmisiä ainakaan tällä hetkellä. Eli kaninoikaset. En kerro ainkaan tällä kertaa mitään kasvatksesta, mutta ihan vain perusasiat poikasista riittää, ellei suunnitteilla ole kasvatus työ, jolloin pitää tietää geeneistä ja muista. Itsekkään en ole niissä mikään maailman mestari, mutta kyllä ne kuitenkin on tuttua kauraa. Postauksen kuvittaa vuoden 2014 Mumskin ja Fantsun poikaset.


Niiskuttava nipsu

Taustaa:
Naaras kani tulee sukukypsäksi jo noin neljän kuukauden ikäisenä, mutta suositeltava ikä poikasten hankkimiseen on 8-12kk, viimeistään 1,5vuoden iässä. Tämä koskee pääasiassa ensimmäistä kertaa poikivaa kania. Jos kanilla ei ole ennen kahden vuoden ikää ollut poikasia, niitä ei enää kannata hankkia, koska se voi olla hengenvaarallista.
Uros tulee sukukypsäksi noin 4-6kk ikäisenä. Ylä rajaa ei oikeastaan ole, mutta vanhempi uros on nuorta parempi, koska silloin kanin lopullinen luonne on paremmin esillä.


Rainboy Benjamin

Kanien valinta:
Kanin täytyy olla hyväluonteinen, sillä osa luonteesta periytyy, ja lisäksi poikaset oppivat paljon käyttäytymiseen ja luonteeseen liittyvää emoltaan.. Agressiivista kania ei saa käytää jalostukseen, koska agressiivisuus periytyy vahvasti. Rakenteen ja värin kannalta sopivia kaneja on myös mietittävä tavoitteille sopivaksi. Uroksen pitäisi täydentää naaraan ominaisuuksia ulkoisesti ja sisäisesti, lisäksi sen pitäisi olla aina naarasta pienempi.


Tuhiseva tuutikki

Kanin tiineys:
Kanin tiineys kestää yleensä 30-31 vuorokautta, mutta jotkut voivat synnyttää muutaman päivän aikaisemmin tai myöhemmin. Tiineyden voi tunnistaa alavatsan pyöristymisestä, pesänrakentamisesta sekä suomisen, juomisen ja nukkumisen lisääntymisestä.
Kotkut näistä, kuten pesänrakentaminen, voi viitata myös valeraskauteen. Usein kuuleekin sanottavan, ettei tiineydestä voi olla täysin varma, ennen kuin poikaset syntyvät.
Tiineyden aikana kanin hoitoa ei tarvitse pahemmin muuttaa. Veden ja heinän saantia on tarkkailtava, koska kani juo yleensä silloin normaalia enemmän, ja heinää pitää riittää pesänrakennukseen, ilman, että kani joutuu tinkimään ruokavaliostaan, tai toisin päin. Nostamista tulisi välttää ja varmistaa ettei kani stressaannu. Jos taloudessa on esimerkiksi kissa tai koira, ne kannattaa pitää erillään kanisra tiineyden ajan. Ulkoilla kani voi ihan normaalisti. Myöskään ruoan tarve ei juuri lisäänny.

Fantsu tulee aina katsomaan mitä poikasille tehdään.

Kanin synnytys:
Monet tykkäävät laittaa laumassa asuvan naaraan tiineyden loppupuolella yksin asumaan, mutta meillä kaikki poikaset on aina syntynyt laumaan. Siinä on tietenkin vaarana, että joku tappaa toisen poikaset. Meillä kävi osittain näin, kun Fantsu ja Mumski viimekesänä synnyttivät samaan pesään, mutta yhtäkään ei kuollut sen takia, mutta kolmelta purtiin korva ja yhdeltä häntä, vaikka poikasen hännän lähtö on suhteellisen yleinen, kun emo putsaa poikasia, ja "putsaa" vahingossa hännän. Siksi Heta ja Tofu ovat siis yksikorvainen ja hännätön. Kumpikaan ei haittaa kanin elämää mitenkään, mutta yksikorvaisen kanin viileennyksen suhteen on oltava tarkempi kesäkuumalla, koska kani haihduttaa lämpöä korvillaan.
Kani synnyttää yleensä 1-12 poikasta koostaan riippuen. Mitä pienempi kani, sitä vähemmän poikasia, on useimmissa tapauksissa pätevä sääntö.
Fantsu on saannut kaksi kertaa poikasia, ensimmäisellä kertaa 3 jatoisella 4. Mumski taas kolme kertaa, ensimmäisellä kertaa 6, toisella 4, jotka kylmettyivät kaikki parin päivän iässä valitettavasti ja viimeisimmällä kerralla 8. Dursu on kerran ollut poikasia, ja niitä oli 4.
Synnytys ei ole koskaan riskitön, vaikka usein sujuu hyvin. Poikanen voi jäädä jumiin tai kohtu voi repeytyä.

2015 vuodelta yksi kuva, kasvattimme toisessa sukupolvesssa, Groke

Synnytyksen jälkeen:
Pesä on hyvä tarkistaa synnytyksen jälkeen ja poistaa mahdolliset kuolleet poikaset, etteivät ne kylmetä eläviä poikasia. Jotkut emot antavat koskea poikasiin, mutta jotkut hylkäävät poikaset, jos niissä on liian aikaisessa vaiheessa ihmisen hajua. Meillä kaikki on antanut koskea pesään ja poikasiin, vaikka Fantsu ainakin on hiukan tarkempi. Ihmisen hajun voi peittää hieromalla emon karvaa käsiin. Poikasia on muutenkin hyvä tarkkailla, jotta kehitystä voidaan seurata.

Vanhemmassakin iässä jotkut poikaset imevät maitoa yllä olevaan tapaan: Naurava niisku,Tuhiseva tuutikki, Niiskuttava nipsu, Hiljainen hemuli ja Hymyilevä hattiwati Mumu-mamman kanssa.

Poikasten kehitys:
Tiheä karvapeite on kehittynyt noin viiden päivän ikäisenä ja silmät aukeavat 9-12 päivän ikäisenä. Jos silmät eivät ole avautuneet ennen viidettätoista päivää, niitä voi koittaa huuhdella haalealla vedellä. Kani emo käy imettämässä poikaset 1-2 kertaa päivässä, useimmiten kun kukaan ei ole katsomassa, joten jos tapahtumaa ei näe, ei kannata kuitenkaan huolestua, ettei emo hoida poikasiaan.
Poikaset alkavat lähteä pian silmät avattuaan pois pesästä ja maistella kiinteää ruokaa. Poikasten ensimmäisten pomppujen seuraavinen on todella hauskaa puuhaa, koska pienet kanin alut ovat viellä aika kömpelöitä, ja ne yrittävät tehdä hurjia hyppyjä ja spurtteja. 
Poikasia pitää käsitellä jo aikaisesta vaiheesta lähtien, jotta ne sosiaalistuvat. Tuoretta ei saisi antaa kovin paljoa, sillä poikasille tulee helposti vatsavaivoja, ja ne ovat niille paljon vaarallisempia kuin aikuiselle.

 Niiskuttava nipsu

Vieroitus ja luovutus:
Kaninpoikaset voi vieroittaa aikaisintaan kuuden viikon iässä ja laittaa ne keskenään poikue tovereiden kanssa samaan poksiin. , jos ne näyttävät rasittavan emoa. On kuitenkin parempi, mitä pidempään poikaset saavat asustaa emon kanssa. Meillä ne saavatkin olla yhdessä luovutusikään asti.
Luovutus on aikaisintaan kahdeksan viikon ikäisenä, mutta mitä myöhemmin sen parempi. Meillä vauvat ovat lähteneet uusiin koteihin 8-12vk ikäisenä sopivan kodin löytyessä. Kotiin jäävät poikset saavat yleensä olla kauemmin emon kanssa. Tytöt (Dursu, Tofu ja Heta) ovat asuneet koko pienen ikänsä samassa porukassa. Pojat (Bigsu ja Mörtsä) muuttivat omilleen noin kolmen kuukauden ikäisenä.

Sweatheart teddy

2 kommenttia:

  1. Blogissasi tuntuu olevan paljon hyviä asiatekstejä mukavasti kirjoitettuna, mutta hieman hankala löytää juuri niitä aihealueita, jotka itsellä olisi mielenpäällä. Pystyisitkö lisäämään jonkun aihe-alue tai avainsana osion, josta pääsisi helpommin sukeltamaan teksteihisi?

    VastaaPoista