Nyt tulee toinen osa uuteen postaus sarjaan, ja vuorossa on kanin häkki.
Kanilla täytyy olla häkki, tai vähintäänkin jokin koppi piilopaikkana, jossa se voi vaikka syödä heiniä tai muuten vaan piileskellä, vaikka se asuisikin 24/7 vapaana.
Kani tarvitsee paljon tilaa, mitä isompi häkki sen parempi. Vähimmäis koko pienen kanin häkille on 100x50cm, mikäli se saa ulkoilla paljon.
Tumpin häkkinä oleva tehdashäkki.
Tälläisiä perinteisiä 100x50cm kokoisia "tehdashäkkejä" myydään lähes kaikissa eläinkaupoissa, ja joissain muissakin kaupoissa, kuten esimerkiksi puuilossa. Sen lisäksi löytyy 120cm pitkiä saman moisia häkkejä.
Meillä on Tumpilla ja Mörrillä 100x50cm kokoiset tehdashäkit. Lisäksi varastossa on käyttämättömänä yksi 120cm kokoinen häkki.
Pieni tehdashäkki maksaa kuitenkin kaupasta riippuen n.40-120€, joten halvemmalla pääsee kokoamalla itse häkin, jolloin siitä pystyy tekemään suuremman ja itseään miellyttävemmän. Kanipiireissä suositaan rautakaupoista saatavista kompostikehikoista tehtyjä häkkejä, mutta itse en ole sellaisista koskaan tehnyt.
Jos vasara pysyy kädessä häkin voi yksin kertaisimmillaan tehdä puusta ja verkosta, jossa on tarpeeksi pieni silmäkoko. Itse olen kaikkien vuosien aikana käyttänyt kanaverkkoa.
Tähän esimerkkinä meidän itse tehtyjä pokseja:
Fantsun jengin häkki kanilassa, joka on siis talvikäytössä. Kaksi kerroksinen. Yläkerta 225x80 ja alakerta 130x80. Iskä on akoinaan ensimmäisille kaneille rakentanut tämän, ja se on siis kiinteä. Yläkertaan on mahdollista laittaa väliseinä. Lattiaan tehtiin aukko, ja tyhjään tilaan tehtiin alakerta. Alakerta on pienempi, koska vähän alle puolet sen pituudesta on koirankoppia.
Tässä ulkohäkkinä toimiva häkki, jossa asuu Noppa, Pulla ja Fantsun tiimi. Iskä on tämänkin aikoinaan rakentanut, mutta myöhemmin ollaan äitin kanssa rempattu, eli laitettiin väliseinä, jolloin tässä on siis kaksi häkkiä samassa. Yhdellä puoliskolla on kokoa 150x200. Lisäksi ollaan myöhemmin kaivettu verkko maan alle. Häkistä on suora pääsy ulkoaitauksiin.
Bigsulle viime keväänä rakennettu kaksi kerroksinen häkki. Tämä väsättiin äitin kanssa valmiista metallisesta kehikosta. Tämä on suhteellisen helppo siirtää, joten se on käytössä kesäisin ulkona ja talvisin kanilassa. Koko on kerrosta kohden 70x120cm. Katon saa tarvittaessa pois, takaseinässä yläkerrassa on muovinen ikkuna, ja yläkerran luukku on liukuovityyppinen.
Taas vanhempi iskän rakentama häkki, jossa luukku/kansi on kuvassa auki. Yhdellä puolikkaalla on kokoa 100x100cm. Käytössä kesällä. Tumppi ja Noksu asuivat monena kesänä tässä omilla puolillaan, mutta Noksun mentyä paremmille porkkanamaille, toiselle puolelle muuttaa mörri.
Häkki voi olla siis kaksikerroksinen, joka on hyvä ratkaisu esimerkiksi ahtaassa kanilassa, jolloin yhdelle kanille saadaan enemmän liikkuma tilaa.
Yhden kaksikerroksisen 110x60cm/per kerros häkin olen tilannut Pullalle ja Nopalle zooplussasta, ja se on käytössä talvisin. Alapuolella kuva häkistä:
Pullan ja Nopan kaksikerroksinen zooplussan häkki
No, mitä laitan häkin pohjalle?
Kanin häkin pohjalla voi käyttää yhtä sun toista. Muunmuassa olkea, puupellettiä, purua, kutteria eli "mörttiröpöä" tai mattoja.
Itse käytän mattoja, ja siistillä kanilla ne ovat helpoin ja halvin vaihtoehto.
Olki näyttää pitkään siistiltä papanoiden tippuessa niiden läpi pohjalle. Mutta sen hajunsitomis- ja imukyky ovat huonoja. Eli mikäli käytät kanin kuivikkeena olkea, sen pohjalle on hyvä laittaa esimerkiksi purua.
Puru on edullinen ja helppo siivottava ja kanin tassun pohjillehyvä vaihtoehto. Huonoina puolina on, että puru tarttuu varsinkin pitkä karvaiseen kaniin kulkeutuen näin ympäriinsä. Jotkin purut ovat liian heinojakoisia ja pöllyävät, joka saattaa aiheuttaa kanille aivastelua ja nenän tukkoisuutta. Joillakin kaneilla on yliherkkyyttä pölylle, jolloin yleensä purua ei voida käyttää kuivikkeena.
Noksulla oli pöly-yliherkkyys, mutta se puhkesi vaan sisäilmasta olevasta pölystä, ei purusta. Mörrille on näyttänyt tulevan purusta johtuvaa aivastelua, joten sen vessan kuivike on menossa vaihtoon.
Kesällä meidän häkkien pohjat kuivitetaan purulla, elleivät ne ole maapohjaisia
Mörttiröpö on kaupoissakin myytävää pientä purun kaltaista puusuikaletta. Sen imukyky ei ole aivan yhtä hyvä kuin purun, mutta se on samankaltaista. Mörttiröpöstä ei tule yhtä helposti pölisevää.
Turve on ulkokaneille sopivaa. Sen imu- ja hajunsitomiskyky ovat hyviä, mutta tumman värinsä takia se näyttää siivottunakin helposti epäsiistiltä. Turve maatuu esim. purua nopeammin.
Kaupoissa myytävät puupelletit ovat myös hyvä vaihtoehto. Ne ovat erittäin imukykyisiä, mutta kuluttavat helposti kanin tassun pohjia, varsinkin jos kanilla on jaloissa asentovikoja, jotka ovat lievinä suhteellisen yleisiä.
Mumski ja viimevuoden poikueista Convallaria ja Aquarius
Meillä on siis käytössä matot, ja vessa laatikoissa puru, mutta Mörrille hankitaan puupellettiä.
Kokemusta on kuitenkin muistakin kuivikkeista. Mörttiröpöstä luovuttiin sen hinnan takia, puru on edullisempaa. Pulla söi puupellettejä, mikä ei ole hyväksi, koska ne turpoavat mahassa, ja saattavat aiheuttaa mm. ummetusta, joten ei voitu enää käyttää sitä. Lisäksi ainakin Mumskin ja Tumpin tassun pohjat kuluu herkästi, jolloin niitä ei voitaisi edes niillä käyttää.
Olkea olen laittanut poikasia saaville kaneille pesämateriaaliksi, koska laumassa heinä pesät tulee joku muu aina syömään. Mutta olki ei kelpaa.
Turvetta olen vaan hevosten yhteydessä käyttänyt, eli omakohtaisia kokemuksia kanien käytössä siitä ei ole.
Tumpin häkin sisustusta
Mitä häkkiin tulee laittaa?
Kanilla pitää olla häkissä koppi/pesämökki, koska kanithan kaivavat luonnossa luolia, ja piiloutuvat niihin, jolloin niillä on luonnollista lemmikkinäkin piiloutua tässä tapauksessa koppiin. Myös poikasia saavalla kanilla koppi on välttämätön. Itse olen koppiin laittanut tyynyjä tai kissan/koiran kopan.
Siivousta helpottaaksesi häkkiin kannattaa laittaa vessa laatikko, ja mattoa käyttävälle se on peräti pakollinen. Laatikoksi käy melkein mikä tahansa. Jollain kaneilla on tapana pissata laatikon reunan yli, jolloin laatikon reunojen korkeuteen pitää kiinnittää enemmän huomiota.
Meillä Tumpilla ja Mörrillä on vessana sellaiset mustat lihalaatikot. Pullalla ja Nopalla sekä Bigsulla on vanhat peltiset uunivuoat. Näissä haittapuolina on, että saattavat ruostua puhki monen vuoden käytön aikana. Fantsun tiimillä on kissojen muovinen perus wc. Lisäksi meidän kanit heittelee sitä vessalaatikkoa, joten kaikilla on painona tiiliskivi.
Fantsun tiimin yläkerrasta kuvaa. Siinä näkyy wc-laatikko
Kanilla pitää olla myös heinäteline. Se on hyvä sijoittaa vessan yläpuolelle, jolloin kani varmemmin käyttää vessana siihen tarkoitettua laatikkoa. Meillä kuitenkin vain Mörrillä on näin.
Heinätelineenä voi käytää jos jonkin laista, korista ikean muovipussi telineisiin asti. Mörrillä, Pullalla ja Nopalla on perinteinen kaupoissa myytävä heinäteline, jonka haittapuoli on niiden pieni koko, mutta kun vaan jaksaa usein täyttää niin ovat ihan käypiä.
Bigsulla on jokin pieni kori, Fantsun jengillä suurempi kori ja Tumpilla puuputkilo, johon mahtuu vain vähän heinää kerrallaan, niin joutuu täyttämään usein, vaikka hukkaa ei tule ollenkaan ja Tumppi ei muutenkaan syö heinää mitenkään ylen palttisesti.
Fantsun jengin yläkerrasta taas kuvaa, ja heinätelineenä oleva kori.
Lisäksi häkissä pitää olla joko vesipullo tai -kuppi. Pullossa vesi pysyy kauemmin puhtaana, mutta kupista juominen on kanille luonnollisempi tapa. Molemmat ovat kuitenkin ihan hyviä.
Meillä käytetään pää asiassa kuppeja, mutta tytöillä, eli Fantsun jengillä ja Pullalla ja Nopalla on kupin lisäksi myös pullot.
Meidän kanien ruokakupit ovat koko ajan häkeissä, mutta toki ne voi laittaa sinne vaan ruokailun ajaksi.
Bigsun häkkiä kesällä
Kani ulkona?
Kania voi pitää kesäisin ulkona. Ulkohäkeissä täytyy (ainakin yöllä, kun kukaan ei ole vahtimassa) mahdollisuuksien mukaan maanalle kaivettu verkko, tai ainakin jonkin lainen pohja ja katto. Maan alle kaivetussa verkossa on se etu, että kani pystyy silti kaivelemaan, ja verkko ei tunnu ikävältä kanin tassujen alla.
Talvella kania voi pitää ulkona, mikäli sillä on paikka joka pysyy koko ajan plussan puolella. Meillä kanit asuu kesän ulkona, talveksi Mörri ja Tumppi tulevat sisälle, ja muut menevät lämmitettyyn kanilaan.
Loppu sanat:
Tälläinen on kanin häkki pääpiirtein. Kanille on hyvä laittaa myös virikkeitä, joilla voi leikkiä tai joita voi jyrsiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti